Att tänka på

Din tidsplan

Räkna med c:a 2 veckor (10 arbetsdagar) från att alla korrekturer är godkända tills du får din leverans! I de flesta fall behövs minst en vecka för att göra orginal och korrekturer, ofta mer. Boka därför inte releasefesten innan du har godkänt korrekturerna! Tänk också på att ifall du vill skicka ut skivan till media, så ska detta påbörjas c:a 5 veckor innan releasedatumet, annars är skivan passé när tidningen går i tryck. Vill du ha en möjlighet att få den recenserad i månadspress, räcker inte ens den tiden, räkna med minst 8 veckor. Ring gärna och rådfråga om lämpligt releasedatum då jul och melodifestivaler kan ställa till det för debutanter som vill göra sig hörda i mediabruset.

 

Att lämna material

 • Beställningar tas emot per telefon eller mail, se under kontakt.
 • För att mastringen ska bli så bra som möjligt bör du inte ha lagt på en massa effekter på helheten. (Effekter på separata kanaler är bra, men släng inte på t.ex. en massa reverb på slutmixen, det fixar mastringen).
 • Om du levererar färdig formgivning, utgå från våra formgivningsmallar så sparar vi både tid och kostnader. Hör av dig till oss så att du får rätt mallar för din produktion.
 • Skickar du audiofilerna i fysisk form, lägg dom på en separat CD-R.
 • Om du vill anlita oss för formgivningen behöver vi också:
  – De bilder du vill använda. Dessa måste vara högupplösta för att bli bra i tryck.
  – All text du vill ha med i ev. booklet och på baksidan (inlay).
  – Fullständig låtlista med upphovsmän, längd på låt m.m.
 • Betalning sker via faktura uppdelat på två betalningar. Så fort den första betalningen på halva beloppet är gjord, behandlas din beställning och skickas till tryck. Därefter betalas nästa faktura innan leveransen av din skiva.

 

Ordlista

PQ-kod – Läggs in i masteringen. Innehåller information om t.ex. hur lång tid det ska vara mellan låtarna, låtordning etc.

ISRC (International Standard Radio Code) –
Dessa koder läggs in i ljudspåren vid masteringen. Koderna används tex av radiokanaler för att
rapportera vad de spelat till organisationer som STIM.
Du beställer själv ISRC-koderna från IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) på  www.ifpi.se.

EAN-kod – Streckkod. Bör finnas på baksidan av ditt skivkonvolut om du vill kunna sälja skivan i butik. Kan inhandlas från oss.

Mastering – De färdigmixade ljusspåren bör mastras i en masteringsstudio för att bästa ljudkvalitét ska erhållas. Här anpassar man helheten för det media som det ska användas till, t.ex. på cd, till TV etc. Här lägger man även in ISCR-koder, PQ-kodning och ev övrig information som man vill att skivan ska innehålla.

Jewel case – Standardkonvolut i plast för CD-skivor.

Digipack – Konvolut i papp för CD-skivor. Finns i olika utföranden.

Inlay – I ett jewel case finns plats för ett inlay och en booklet. Inlayet är bladet som ligger under brickan som håller cd-skivan. Brickan, även kallad tray, kan vara färgad eller genomskinlig. Är brickan genomskinlig kan man trycka inlayet på båda sidor, så att man ser en bild under skivans plats.

4-färg – Om du vill trycka en fotografisk bild, trycker man med 4-färg (CMYK). Cyan, magenta, yellow och key color (svart), blandas för att få fram alla färger.

Repro – Utförs på tryckeriet. Reproavdelningen kontrollerar och gör dina filer tryckbara i deras tryckpressar. Vissa tryckerier lägger på kostnaden för reproarbete. Det behöver du inte oroa dig för hos oss.

Glasmaster – Originalet som man pressar skivorna från. Tas fram av presseriet.

Katalognr/skivnr – Ett, av dig påhittat, identifikationsnummer som trycks på ryggen av din skiva. 2-7 bokstäver följt av max 7 siffror. Heter ditt band ”Sweden Big Band” skulle du kunna ha katalognummer SBB001 på er första skiva. Nästa skiva blir SBB002 t.ex.

 

Organisationer som kan vara bra att känna till

SAMI – Betalar ut ersättning till musiker

STIM – Betalar ut ersättning till låtskrivare

NCB – (Nordic Copyright Bureau) Ger licens att ge ut CD, utan detta får vi inte leverera ut din skiva. De samlar in mekaniska rättigheter vilka betalas ut via STIM.

IFPI – Så här säger IFPI själva: ”IFPI Sverige inkasserar ersättning för alla skivbolag, dvs även för skivbolag som inte är medlemmar i IFPI Sverige. För att IFPI Sverige skall kunna betala ut ersättning till de skivbolag som äger inspelningsrättigheterna är det dock nödvändigt att dessa rättigheter registrerats i vår databas. För att registrera inspelningsrättigheter behöver du som rättighetshavare fylla i en blankett och ange vilka inspelningar du äger rättigheterna till, detta kan du göra på www.ifpi.se. ”

 

Att göra för skivproducenter

 • Skicka inspelningslista till SAMI
 • Skicka claimformulär till IFPI, se www.ifpi.se
 • Anmäla dina låtar till STIM
 • Ansök om licens från NCB (www.ncb.dk/se)
 • Skicka den färdiga skivan till Statens bild- och ljudarkiv